Kyokushin

OM

Masutatsu Oyama

Masutatsu Oyama (født 1923, død 1994) var en koreansk karateutøver, mest kjent for å ha grunnlagt karatestilarten kyokushinkai i 1957. Han ble ofte beskrevet som en levende legende.

Masutatsu Oyama ble født i Sør-Korea, hvor han het Choi Yeong-eui

Han flyttet til Japan da han var 15 år, og tok da navnet til den nye japanske familien sin. 

Han begynte sin lære innen kampsporten med tempo ii en alder av 9 år, for så å fortsette med judo og karate. Etter å ha trent karate i flere år, under ulike læremestrene (Gichin Funakoshi, og Gongen Yamaguchi), flyttet Masutatsu etter andre verdenskrig opp i fjellet. Her bodde han isolert og trente hardt i totalt 3 år, hvorav han tilbragte det første året i et isolert tempel, og de siste 2 årene i en hytte han bygde selv, hvor han livnærte seg av det han fant i naturen rundt seg. 

Da han returnerte fra fjellet flyttet han inn ved siden av et slaktehus, hvor han etterhvert begynte å teste sin styrke og teknikk mot kyrne som skulle slaktes. Dette førte etterhvert til at han stilte opp i kamper mot store okser på ca. 450 kg, hvor han kun brukte never og bein til å utkonkurrere de. Totalt sloss han med og utkonkurrerte rundt 50 okser. Dette gjorde han for å teste menneskelige grenser og styrken i karate. Hans styrke og teknikk var enorm, og han slo oksens horn rett av med bare neven. Han konkurrerte ikke bare mot okser, men også mot ulike kampsportutøvere fra forskjellige grener/stilarter, som han beseiret en etter en. 

Etter disse hendelsene fikk Masutatsu Oyama tilnavnet «den guddommelige hånd». Han brukte store deler av livet sitt på å undervise og fremme det som etterhvert ble kjent som The Kyokushin Style på 1950-tallet.

OM

Kyokushin

Kyokushin er en form for karate grunnlagt av Sosai Masutatsu Oyama i 1957. 

 

«Kyoku» betyr ytterst eller ultimat.

«shin» betyr sannhet eller virkelighet. 

 

Stilarten er kjent for sin harde og realistiske trening, og stiller strenge krav til utøverene og krever streng disiplin. Det er av stor betydning å forstå at fremskritt og utvikling i karate er tidkrevende. Utøverne må lære seg å forstå at et skritt om gangen er en selvfølge og en forutsetning for å bli en god karateutøver. 

Det finnes ingen snarvei i karaten.

 

 

OM

Gradering

Opprinnelig fantes det kun hvitt og sort belte (obi) i karate. Da fikk man tildelt sin grad fra læremesteren basert på modenhet. Den gang gikk karate fra læremester til elev. 

I moderne tid har antallet elever vokst og det ble da innført et beltegradsystem for å holde oversikt over hvilket nivå den enkelte elev var på. 

Hver beltegrad er symbolisert med en farge, som igjen symboliserer hvilket nivå eleven har tilegnet seg. I stilarten Kyokushinkai Karate gjelder følgende belteinndeling:

Hvit: Ugradert elev, belte er til for å holde drakten(gi) på plass.

Oransje:10. Kyu – 9. Kyu
Blått:8. Kyu – 7. Kyu
Gult:6. Kyu – 5. Kyu
Grønt:4. Kyu – 3. Kyu
Brunt:2. Kyu – 1. Kyu
Svart:1. Dan –

Graderingspensum

Klikk på bilde for å laste ned graderingspensum
Syllabus - enkel